setalpm
web directoriesfree CSS templates

Home   |   Contact 


BUITENBEDJES

 

 

In Nederland is het buitenslapen een relatief nieuw verschijnsel. Dat is wel anders in ScandinaviŽ waar kinderdagverblijven geen slaapzalen hebben en er voor alle kinderen slecht-weerpakjes zijn tegen de kou. Toch was buiten slapen ooit ook bij ons in sommige streken gebruikelijk, zoals begin vorige eeuw op het Groningse platteland. Vanuit deze regio komt het fenomeen buitenbedjes ook weer oplaaien, en waarom… HET IS SUPER GEZOND!

 

Veilig slapen in de frisse buitenlucht, zeker in een landelijke omgeving, zorgt voor meer weerstand door een grotere opname van vitamine D. De frisse lucht is heel goed voor de longen van jonge kinderen. Vooral voor kinderen met astmatische aandoeningen en allergieŽn kan een buitenbedje de uitkomst bieden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kinderen welke in de eerste twee levensjaren regelmatig buiten slapen minder vaak ziek zijn en veel minder last hebben van astmatische aandoeningen en allergieŽn.


En er is nog een groot voordeel. Kinderen die buiten slapen, slapen meestal beter en dieper. Door het geluid van de natuur kunnen ze zich beter ontspannen. Door de fluitende vogeltjes en ritselende blaadjes worden ze lekker dromerig. Hierdoor vallen ze rustig in slaap en slapen ze dieper en langer. Aangetoond is dat baby’s en peuters die binnen nauwelijks slapen, buiten gerust twee tot drie uur zijn vertrokken.


Buiten slapen moet uiteraard wel veilig gebeuren, zonder dat katten en insecten toegang hebben tot de bedjes of dat de zon fel op de kinderen schijnt. Daarom hebben we bij KDV Het (B)engeltje speciale buitenhuisjes, ook wel Lutje Potjes genoemd. Deze mobiele bedjes zijn speciaal gemaakt voor het buiten slapen. Ze zijn aan drie zijden afgesloten en hebben een hor tegen de insecten. Daarnaast staan de bedjes bij ons onder een ruime overkapping waardoor wind en neerslag geen spelbreker kunnen zijn.

Naast het veilig zijn van de bedjes moeten de kinderen ook op de weersomstandigheden gekleed worden. Een buitenbedje is namelijk het hele jaar door te gebruiken, zelfs in de winter; jas aan, muts op wanten aan, alsof ze meegaan in de wandelwagen. En dan de slaapzak in en lekker wegdromen.

 

 

Een kind dat zich vanaf zijn geboorte geaccepteerd, erkend, geschat en bovendien geliefd voelt, kan zich werkelijk op dit leven verheugen en het ‘spelend ervaren‘.
 

Er kan hem tenslotte niets gebeuren, want zijn ouders en begeleiders zijn er op het juiste moment om hem lief te hebben, te sturen en te begeleiden.

 

Kinderdagverblijf stramproy